I L'EXPRO-PROFIT!

 15 de febrer de 2021

L'EXPRO-PROFIT és, ara per ara, l'acte més autèntic del nostre carnaval. Hi ha qui s'ho pren com una cita gastronòmica i es del·laïta provant molts plats diferents. D'altres com un acte curiós i divertit i que els serveis per menjar alguna cosa, bé per esmorzar o per dinar. Fins i tot hi ha un sector que s'ho pren com anar a casa la mare a buscar el taper, i s'emporten les racions per menjar-se-les tranquil·lament a casa . Fins i tot i ha membres de colles que ho veuen com un pur acte comercial per a fer diners per l'associació.

Però hi ha un reduït nombre de persones, pels qui l'Expro-profit és quelcom més. És retrobar-se amb altres membres de colles i anar comentant la jugada, És sentir que l'esperit trencador del carnaval s'exemplifica en aquesta Fira Catalana de la Consumició que, amb bon humor ironitza i, fins a cert punt caricaturitza, l'essència de l'EXPRO-REUS. És, en definitiva, la denominació d'origen del carnaval reusenc.

I qui ho havia de dir, en aquell llunyà any 1984, que aquelles quatre colles que s'aventuraren a plantar-se a la plaça de Prim el Dilluns de Carnaval, posant la seva petita tauleta i moltíssima dosi d'il·lusió, que allò arribaria a ser tan i tan gran.

Com trobem a faltar l'esmorzar d'avui. Aquelles truites calentes, aquella escalivada amb llonganissa o les coques amb recapte. Com enyorem l'arròs negre, les migas o la fideuà per dinar! I aquelles patates fregides, el morro de regidor o la sèpia, per anar picant entre hores! O les creps, les perrunillas, el menjarblanc, per tancar l'àpat! O els cafès, cigalons o tallats!

Un any trist, però més trits amb les nostres panxes buides de tot allò que, amb moltes ganes i il·lusió, ens continuen oferint les colles a l'Expro-profit!

Bon Dilluns de Carnaval!

Visca l'Expro-profit!