TRENTA ANYS DE CARNAVAL A REUS.


A finals del 1977 un grup de persones, de diversos àmbits culturals reusencs, s’animaren a fer una cosa prou engrescadora: recuperar la celebració del carnestoltes a la nostra ciutat.

Inspirats en els Grans Carnavals de finals del segle XIX i principis del XX, l’any 1978 s’inicià un camí que ningú podia dir on aniria a parar, i ara, trenta anys després, podem veure que, malgrat les moltíssimes complicacions del camí i les múltiples etapes cremades, ens ha dut a un model de festa força diferent al usat als inicis. No entrarem a valorar si és un canvi encertat, però considerem que s’ha hagut de pagar un preu massa gran en favor d’aquest model tant generalitzat.

Hem perdut un dels trets bàsics d’aquesta festa: la sàtira i el to burleta dels múltiples personatges que hi poden participar i, modestament, considerem que amb aquesta pèrdua s’ha desvirtuat l’essència d’aquesta celebració. Quina llàstima!

Malgrat tot volem donar les gràcies a totes aquelles persones que al llarg d’aquests trenta anys han aportat el seu, modest i anònim, gra de sorra.

A totes elles, MOLTES GRÀCIES!



Germà en Cap

5 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

Un servidor va começar el carnaval fà trenta anys i era un carnaval anàrco-festiu, la gent anava d'un lloc a l'altra, és feia gresca i havia música en directe, ara des de fà temps em convertit el carnaval amb un "Coso Blanco-fexiste" mes semblant a la setmana santa que cap altra cosa, una música enllaunada de dubtos gust es fà nosa a l'altra, en fi, si la gent ho vol així, que així sigui

salutaciones i felicitats pels trenta anys !!

Jordi Pinyol ha dit...

Tal com diuen per aquí això del Carnaval quan es va recuperar al principi era ben diferent del Carnaval en què s'ha convertit als darrers temps en què, diríem, s'ha establert una mena d'ordre institucional.

D'aquella manera resultava molt més participatiu perquè tal com està muntat ara la cosa es converteix en una part que mira (el públic) i l'altra que actua (les colles participants) però no hi ha gaire interacció entre ambdues parts.

Seria bo fer un replantejament del Carnaval amb l'excusa del 30 aniversari però em temo molt que des de dalt seguiran optant per un Carnaval descafeinat.

Tradiblog ha dit...

Si, és cert. A més ara està tot mig apamat pels manaires de la casa gran i la crítica satírica no hi és present. Un crit que segur que us recordarà vells temps: "Això no és Janeiro - Fem nostre el Carnaval". Ji, ji, ji...
Endavant i a fotre canya!!!!

Anònim ha dit...

el carnaval de Reus, ja fa molt anys que està més mort que viu, les arribades fan pena, per no parlar dels enterros que son avorrtis i sense cap mena de gracia.

Anònim ha dit...

MES PENA, FAN AQUELLS KE NO LLUITEN PELS SEUS IDEALS, EL CARNAVAL REUSENC
HA EVOLUCIONAT DIFERENT !!!!!!!!!!!!!
LES COLLES SON LES PROTAGONISTES, NO LES PERSONES, GRACIES A DEU!!! PETONESTS A TOTS ELS CARNAVALEROS.