CARTA OBERTA ALS ORGANITZADORS, si és que n’hi ha, DEL CARNAVAL DE REUS 2012.



Benvolguts organitzadors,

Vagi d’entrada el nostre malestar per tot plegat, una opinió i estat d’ànim que, hem constatat, és compartit per un important nombre de persones i entitats, participants actius del Carnaval de Reus, com també d’un bon nombre d’espectadors.

En primer lloc el fet de no deixar clar qui és la persona jurídica o física que organitza quelcom, és un primer símptoma del que podia esdevenir la festa.

Estàvem convençuts, innocents de nosaltres, que la celebració del Carnaval reusenc ja havia arribat a tocar fons, no en quant a participació, sinó en molts altres aspectes que, habitualment, havien estat organitzats per la federació de colles.

El fet de tenir poc pressupost no us havia de servir d’excusa/refugi per a cobrir-vos les espatlles davant les possibles crítiques, ans al contrari, creiem que havia d’haver servit per a motivar-se i treballar per a demostrar que la il•lusió i la força de les colles és el gran motor de la festa.

Amb la vostra actitud l’únic que heu fet és desprestigiar i fer perdre el sentit del que és el Carnaval. On és la sàtira? I el riure’s d’un mateix? On són les ganes de donar un bon resultat al conjunt de la ciutat? No tot s’acaba contractant actors forans, ni utilitzar un llenguatge groller i de mal gust, ni renegant contra els vostres suposats enemics invisibles. No! Cal engrescar a les colles i entitats per a que facin seva la festa, que el Carnaval de Reus és de Reus, del seu poble, que la FRAC només és un simple ens coordinador de les propostes que es plantengin.

Penseu que esteu utilitzant el nom de REUS com a marca del vostre carnaval i, sincerament, ens fa vergonya veure què esteu fent. Creiem que això no és gens bo, ni per la ciutat, que ja pateix prou desprestigi des de fa mesos, ni pel Carnaval reusenc que, fa uns pocs anys, era una festa de referència al nostre país.

No es tracta d’una lluita, és que no arriba ni això, ja que qui més ha perdut és el Carnaval de Reus. Nosaltres no ens sentirem mai derrotats, perquè la nostra força ens dóna ànims per a superar grans esculls. Però el que sí estem és molt decebuts de la hipocresia d’algunes persones que, omplint-se la boca de diàleg i de bones intencions, en realitat no saben dur a la pràctica aquest conceptes.

El fet que la FRAC sigui el col•lectiu més nombrós, més quantitatiu i en proporció el menys qualitatiu, no us dóna legitimitat d’autoploclamar-se líders del no sabem ben bé què. Però tampoc us dóna o us hauria de donar, vist el que heu fet aquest any, la capacitat moral per gestionar el pressupost que posa l’IMAC a disposició de la celebració del carnestoltes.

Creiem que cal canviar. Cal buscar una nova manera de fer les coses, diferent, on totes les opinions puguin ser exposades en llibertat, sense personatges que, creient-se ves a saber què, intentin vetar l’aportació que algunes associacions fem a la festa.

No demanem la desaparició de la federació, però creiem que la seva feina s’hauria de limitar a la gestió administrativa dels seus socis, i deixar la feina de parir i gestionar el que ha de ser el Carnaval de Reus als col•lectius que d’una manera més voluntariosa treballen per l’autèntic sentit del que ha de ser un carnaval.

Vist això, i no volent-nos allargar, demanem, a qui correspongui, la creació d’una Taula Cívica on hi hagi persones capacitades i amb ganes de dialogar, gestionar i liderar el que ha de ser el futur del nostre Carnaval.

Atentament,

La Germandat dels Set Pecats Capitals

Reus, 23 de febrer de 2012